ЗАБЕЛЕЖИТЕЛНОСТИ В СОЗОПОЛ

Созопол е привлекателен туристически център, обединил романтиката на стария град и комфорта, предлаган от красивите и модерни хотели в града.

Созополските плажове – в и край град Созопол са разположени прекрасни и широки плажни ивици с фин златист пясък

  • Централен плаж – разположен между двата полуострова на стария и новия град, в непосредствена близост до Градския парк
  • плаж “Харманите” – предлага множество плажни забавления: водна пързалка, игрище за плажен волейбол, сърф-училище
  • “Царски плаж” – “Златна рибка” – разположен в тих и спокоен залив със самостоятелен пристан
  • плажните ивици на заливите “Каваци” и “Алепу”. Тук ще намерите уединение и спокойствие сред красивите пясъчни дюни, а с малко късмет ще видите и рядката пясъчна лилия.

Старият град Созопол е любим на туристите с неповторимата атмосфера на тесните калдаръмени улички, старите каменни къщи с дървени прозорчета и бели перденца, рибарски лодки и мрежи, уютните и самобитни ресторанти и заведения, предлагащи специалитети от морета и океани, национални ястия, коктейли и десерти за малки и големи. Множество сергии и магазинчета предлагат на туристите произведения на изкуството, картини и прекрасни сувенири от морето и Созопол.

Градският исторически музей е подслонил множество уникати и паметници на културата и древната история на населението, обитавало тези земи през вековете.

Християнски църкви и параклиси
През вековете в Созопол са построени множество църкви, останки от които могат да се видят и днес. Кратка разходка из града ще ви върне към славата и вярата, отстоявана през вековете с градежа на църквите “Св. Зосим”, “Св. Богородица”, “Св.св. Кирил и Методий”. През Средните векове край града възникват и няколко манастира като най-голям и най-славен е бил манастир “Св.Иван” на Големия остров.

Празници на изкуствата “Аполония”
В началото на септември всяка година с декорите на старата архитектура, Созопол посреща творци на съвременото изкуство от всички сфери на българската култура. В програмата на Празниците са включени най-значимите прояви на българския културен афиш и всеки турист може да съпреживее мига на докосването до непреходното в изкуството.

Екскурзии:

  • Разходка с лодка до остров Св. Иван – на риба или на пикник
  • Разходка с лодка по р. Ропотамо – до устието или на пикник под сянката на дърветата в Странджа планина
  • Посещение на езерото-резерват с водни лилии “Аркутино”
  • Организирани екскурзии до Несебър, Пловдив, Варна