НОВИНИ

Созопол – дестинация №2 в световния туризъм

Созопол бе избран за дестинация номер 2 в света на Наградите на Съвета за световен туризъм и пътуване за 2015 година. Той бе изпреварен от словенската столица Любляна. На специална церемония в Мадрид организацията обяви победителите в петте категории.

По време на грандиозната церемония особено внимание бе отделено на Созопол.

“Хората от българския град Созопол допринасят изключително много заедно с местната администрация за генериране на иновациите, запазващи духът на античността и красотата на тази уникална дестинация. Реставрациите на античните ценности и забележителности в града допринасят за запазването на автентичния бранд на града.” – обяви председателят на съвета.

В началото на годината стана ясно, че Созопол влиза в топ 3 на най-желаните места за туризъм в света. 

“Това е велика работа за България. Никога на международно ниво неправителственият сектор в партньорство с държавата и местната власт не е постигал такъв блестящ резултат. Самият факт, че влизаме в класацията на Съвета за световен туризъм и пътуване е изключително значим. Председателят му се изказа най-ласкаво за дестинация Созопол, България.” – коментира председателят на фондация “Созопол” Кирил Арнаутски.

Той бе категоричен, че второто място в класацията е гаранция, че България вече е световна дестинация и това със сигурност ще доведе много туристи у нас.

Показаха в Лувъра 24 униката от IV-V век от Созопол

Изключително ценни артефакти от района на Созопол бяха в основата на националната изложба, която гостува в Лувъра през 2015 година. Археологическият музей в Созопол предостави 24 уникални археологически обекта от най-ранната антична история на града. 
Сред артефактите от Созопол са уникални вази и кратери от VІв. началото на Vв., които са най-добре запазените образци на античната вазопис в цял свят. За първи път музея в Созопол напусна гроб от Некропола на града, чиято датировка е от средата на VІ в.  За него бяха положени специални грижи при пътуването до френската столица. Заедно с него бяха изложени и уникални по своята историческа стойност фигурки на хора и животни и предмети от бита, с които са били погребвани първите жители на Аполония. Зарчета от животински кости са любопитен акцент и препратка към хазартните увлечения на първите гръцки заселници по нашите земи.
С археологически експонати, открити край Созопол се представи в Лувъра и Регионалния музей в Бургас. Френските специалисти, които подготвяха изложбата избраха релеф на богинята Кибела, открит край Созопол в първата половина на миналия век. Находката на Кибела или Сибела е датирана от 5-4 в. пр. н.е.
Вторият артефакт, който бе представен в Кралската зала на Лувъра е мраморна статуя, представляваща мъжка фигура без глава. Това е най-древната статуя, откривана по нашите земи. Смята се, че е от 6-5 в. пр. н.е. Находката е от Атия, типичен пример на античната школа и доказателство, че първите гръцки заселници по Черноморието са били най-вероятно в Атия, а не в Созопол, както е прието от българските археолози. Въпреки, че мраморният колос е без глава, на гърба ясно се виждат типичните мъжки къдрици.
Созопол присъства в постоянната експозиция на Лувъра с още няколко артефакта от световно значение, сред които са много редки и с изключителна художествена стойност антични вази и амфори, както и част от древен водопровод, датиран от началото на VІ в. пр.н.е.